5 x hier moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering

Ben je van plan een fietsverzekering af te sluiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je dit gaat doen. Zo kun je uit verschillende soorten fietsverzekeringen kiezen en een aantal verschillende aanvullende dekkingen. Het type fiets dat je verzekert kan daarnaast invloed hebben op de premie en je eigen risico. Benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel lichten we vijf belangrijkste dingen voor je uit.


5 x hier moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering


1- Het type fiets

Nederland is echt een fietsland. Een fiets verzekeren is dan ook niet zo’n gek idee. Een fietsverzekering afsluiten is verstandig wanneer jij een dure fiets hebt. Denk aan stadsfietsen, mountainbikes, race-, bak-, of vouwfietsen. Tegenwoordig zijn bijvoorbeeld ook de e-bikes flink in opmars en daardoor ook de diefstalcijfers. Dit soort dure fietsen worden om de haverklap gestolen. Gelukkig zijn er verzekeraars die daarom ook speciale e-bike verzekeringen aanbieden. Bijna 80% van de e-bikes kan inmiddels verzekerd worden. Let wel op bij het verzekeren van de e-bikes op de dekking van de accu: deze is niet alleen voor dieven interessant, maar ook het minst duurzame onderdeel.

2- Dekkingen

Verzekeraars hanteren verschillende dekkingen, wat betekent dat je jouw fiets op verschillende manieren kunt dekken. Zo kies je bijvoorbeeld voor alleen diefstal of voor diefstal en schade. Bij de laatste optie ben je verzekerd bij een aanrijding, vandalisme of een val die je maakt. Let wel op! Schade van slijtage valt hier niet onder. Ook kun je nog nadenken over pechhulp en ongevallendekking.

3- Looptijd

De looptijd van je fietsverzekering is belangrijk om te bepalen. Bij een aflopende fietsverzekering betaal je in één keer de premie van drie of vijf jaar verzekering. Gebeurt er wat met je fiets, dan keert de verzekering uit en stopt deze ook direct. Bij een doorlopende fietsverzekering ben je zolang verzekerd als je wilt. Je kunt dan per maand of per jaar betalen, maar de gemiddelde premie ligt vaak wel wat hoger. Je kunt maandelijks of jaarlijks opzeggen.

4- Eigen risico en uitbetaling

Ieder type fiets en dekking heeft een verschillende hoogte in eigen risico. Wanneer je stadsfiets of elektrische fiets gestolen wordt, heb je vaak geen eigen risico. Bij een racefiets of mountainbike ligt dat anders. Als deze gestolen wordt kan je een deel van het aankoopbedrag terug krijgen. Bij diefstal of total loss krijg je een uitkering in geld of een nieuwe fiets: dit hangt af van waar jij je verzekering hebt afgesloten.

5- Goedgekeurd ART-slot

Verzekeraars willen het risico op diefstal zo klein mogelijk houden en stellen daarom verplicht dat je een goedgekeurd ART-slot op je fiets hebt. Zo moet je bij diefstal de gebruikte en reservesleutel inleveren.

Bron: https://nieuwsfiets.nu/2022/10/19/5-x-hier-moet-je-op-letten-bij-het-afsluiten-van-een-fietsverzekering/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=Weekoverzicht+42

 


Terug



Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook