8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen

Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.


8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen


Hoogste aantal fietsendiefstallen ooit

Nederland telt naar schatting zo’n 23 miljoen fietsen. We kunnen dus wel stellen dat we niet zonder kunnen. Zeker nu de elektrische fiets enorm in opmars is – de helft van alle nieuw aangeschafte fietsen is elektrisch – zien fietsendieven hier meer brood in dan ooit. Zo werden er alleen al in 2021 maar liefst 735.000 fietsen gestolen. Het hoogste aantal fietsendiefstallen ooit. 

Hoe je je fiets het veiligst op slot zet en fietsendiefstal zo veel mogelijk voorkomt? We zetten 8 tips voor je op een rij: 

1. Noteer kenmerken en framenummers 

Als je een nieuwe fiets koopt is dit waarschijnlijk niet het eerste wat je doet, maar toch is het belangrijk om zo precies mogelijk te kunnen benoemen hoe jouw fiets eruitziet (maak een foto!) én het framenummer paraat te houden. Dit framenummer staat vaak op de fiets zelf – vaak achter de zadelbuis of op de framebuis–, maar wordt meestal ook op de bon of factuur vermeld. Bewaar deze gegevens dus goed, want als je aangifte wil doen van fietsendiefstal zijn dit essentiële gegevens om de fiets eventueel te kunnen identificeren. 

2. Zet je fiets in een (bewaakte) fietsenstalling 

Misschien wat voor de hand liggend, maar toch één van de belangrijkste punten: zet je fiets indien mogelijk zo veel mogelijk in een bewaakte fietsenstalling. De meeste steden en grote treinstations hebben meerdere bewaakte fietsenstallingen, meestal gratis, waar je fiets vele malen veiliger staat dan op straat. 

Voor een handig overzicht van bewaakte stallingen, fietskluizen en stalling met toezicht kun je kijken op veiligstallen.nl

3. Gebruik meerdere (goedgekeurde) sloten 

Naast je standaard ringslot is het aan te raden altijd nog een extra hangslot of ringslot te gebruiken, het liefst met een extra veilig keurmerk. Heb je je fiets verzekerd, dan ben je zelfs verplicht een extra slot te gebruiken dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden veranderen overigens geregeld, omdat ook fietsendieven steeds slimmere trucjes bedenken. 

4. Maak vast aan een vast object én aan je frame

Daarnaast is het slim om je fiets altijd ergens aan vast te zetten, zodat de fiets niet opgetild en meegenomen kan worden en het slot uit het zicht open te breken. Let daarnaast ook op dat je het extra slot ook door het frame van je fiets haalt, en niet alleen door het wiel. Fietsendieven laten gerust dat ene wiel achter en nemen de rest van de fiets mee, zoals je ziet op de bovenstaande foto. 

Ook is het verstandig om te kijken aan wat voor soort object je de fiets bevestigt. Aluminium draadhekken zijn immers zo door te knippen of op te tillen. Zet je fiets dus altijd vast aan een stevig object dat niet te verplaatsen is. 

5. Bevestig het kettingslot hoog en los

Zelfs als je een stevig ketting- of kabelslot hebt kan je slot doorgeknipt worden. Maar je kunt het de fietsendieven wel moeilijker maken door deze hoog en los te bevestigen. Wanneer het slot hoog boven de grond is bevestigd is het voor de fietsendief moeilijker om met de betonschaar te knippen. En wanneer het slot losjes hangt is het doorzagen lastiger. Laat een kettingslot daarnaast ook absoluut niet op of tegen de grond hangen, want dan kan de grond makkelijk worden gebruikt om het slot te breken. 

Gebruik je een beugelslot? Dan kun je ‘m juist wél beter zo laag mogelijk hangen. Daarnaast is het verstandig de ruimte binnen de beugel zo veel mogelijk op te vullen, zodat doorknippen of -zagen moeilijker wordt zonder de fiets te beschadigen. 

6. Zet het ventiel op de juiste plaats

Een ex-fietsendief gaf eens de tip om bij het sluiten van je ringslot er altijd op te letten dat deze naast het ventiel zit. Door ervoor te zorgen dat je ventiel precies tussen een spaak en het ringslot in zit, wordt de fiets minder aantrekkelijk voor fietsendieven. “Zo kunnen de fietsendieven je fiets moeilijk jatten zonder het ventiel te breken. Want ook fietsendieven houden niet van een lekke band.”

7. Beveilig je tuin en/of fietsenschuur thuis 

Mocht je denken dat jouw fietsenschuurtje of omheinde tuin veilig genoeg is, dan heb je het mis. Fietsendieven hebben er geen moeite mee om een raampje in te tikken of over een schutting te klimmen. Dus zorg ook thuis voor extra maatregelen en veilige sloten. 

8. Zet je fiets in een verlicht gebied

Zet je je fiets in het donker op een afgelegen plek, dan kunnen fietsendieven júist ongestoord sloten openbreken of doorzagen. Kun je je fiets niet in een bewaakte fietsenstalling zetten, zet ‘m dan in ieder geval op een plek waar veel doorgaand verkeer is of waar zicht op is vanuit meerdere woningen.

Headerfoto: Pictorius - Pixabay

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5392310/8-tips-om-fietsendiefstal-zo-veel-mogelijk-te-voorkomen

 


Terug



Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook