Fietsetiquette: dit zijn de (ongeschreven) regels tijdens het fietsen

Fietsen doen we graag en vaak in Nederland en het wegdek moet dan ook met vele anderen gedeeld worden. Naast vaste verkeersregels komen daar ook ongeschreven regels bij kijken. We gaan in op de fietsetiquette die daarbij geldt.


Fietsetiquette: dit zijn de (ongeschreven) regels tijdens het fietsen


Achter elkaar rijden

Het is het gezelligst om naast elkaar te rijden, wanneer u samen met iemand anders fietst. Wanneer het druk is of op een smal wegdek is dit echter erg vervelend voor het overige verkeer. Rijd in dat soort situaties dus achter elkaar. Fietst u alleen, houd dan zo veel mogelijk rechts aan.

 

Veilig inhalen

Ga wanneer u wel naast elkaar fietst, tijdig aan de kant om iemand erlangs te laten. De ANWB adviseert daarvoor dat de linker fietser daarbij versnelt en voor de rechter fietser gaat rijden. Dat is de snelste en veiligste manier. Wanneer één van beiden inhoudt, kan een snellere achterligger daar namelijk hinder van ondervinden of zelfs tegen u aan botsen.

Bent u juist degene die wil inhalen, geef de ander(en) dan voldoende tijd en ruimte om dat mogelijk te maken. Houd er rekening mee dat anderen u vaak niet aan horen komen en dat ze van u kunnen schrikken. De fietsbel is officieel alleen bedoeld om dreigend gevaar af te wenden, dus in plaats van te bellen kunt u bijvoorbeeld ook tijdig “pardon” of “hallo, ik haal even in” zeggen. Na het inhalen wordt het op prijs gesteld als even de hand wordt opgestoken als dank of door dit hardop te zeggen.

 

Steek uw hand uit

Neem niet aan dat anderen wel vanzelf zullen reageren wanneer u afslaat. Door uw hand uit te steken, is het meteen duidelijk dat u van richting verandert. Dit is niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor een betere doorstroming.

 

Pas uw snelheid aan

Houd bij drukte de snelheid van het overige verkeer aan en slalom niet in volle vaart tussen de andere weggebruikers door. Lukt het u juist niet om met het overige verkeer mee te komen, dan kan een e-bike een uitkomst zijn, zodat u gebruik kunt maken van trapondersteuning.

 

Maak oogcontact

Wilt u van richting veranderen en komt er verkeer vanuit een andere richting aan? Maak dan even oogcontact, zodat u zeker weet dat diegene u gezien heeft.

 

Een praatje maken

Komt u onderweg iemand tegen of wilt u stilstaand met uw fietspartner praten? Ga dan niet aan weerszijden van het pad staan. Andere fietsers worden dan namelijk gedwongen om er tussendoor te fietsen en dat kan onveilige situaties opleveren. Ga daarom aan dezelfde kant van het fietspad staan, het liefst een beetje van het pad af.

Veilig stilstaan

Ook wanneer u een pauze wilt houden, iets te eten pakken of de route controleren is het zaak om even van de weg of het fietspad te gaan, zodat anderen geen last van u hebben.

 

Houd de juiste rijrichting aan

Ander verkeer is er niet op bedacht als u afwijkt van de rijrichting. Fiets daarom niet tegen het verkeer in. Vooral op smallere en drukke wegen is dit gevaarlijk.

 

Fietsen en een mobiele telefoon gaan niet samen

Niet voor niets staat er tegenwoordig een flinke boete op het gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het fietsen. Het kan misschien lijken dat het niet zo veel afleidt, maar niets is minder waar en een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

 

Gebruik geen paraplu

Een paraplu is geen geschikt attribuut om u op de fiets tegen de regen te beschermen. Het ontneemt u uw zicht en bij een windvlaag kunt u erdoor van uw fiets (tegen iemand anders) geblazen worden. Kies daarom liever voor een goed passende hoed of pet met een klep, die de regen uit uw ogen houdt en draag goed passende regenkleding.

 

Werkende (niet te felle) fietsverlichting

U brengt niet alleen uzelf in gevaar wanneer uw fietsverlichting niet werkt of wanneer u die niet inschakelt wanneer het donker wordt. Ook voor het overige verkeer levert dit gevaar op. Een grote ergernis is daarnaast juist het tegenovergestelde: een te goed werkende verlichting, oftewel te fel. Wanneer de verlichting niet goed afgesteld staat, kan dat andere weggebruikers verblinden. In een eerder artikel leggen we uit waar u op moet letten.

 

Fiets parkeren

Parkeer uw fiets voor zo ver mogelijk in de daarvoor bestemde vakken of fietsenstallingen. Maar in elk geval niet op een plek waar hij snel kan omvallen of in de buurt van een auto, een raam of een uitrit.

 

Oordopjes in?

Het is wettelijk toegestaan om oordopjes te gebruiken, om bijvoorbeeld muziek of een podcast te luisteren. Wel is het daarbij zaak dat u omgevingsgeluiden goed kunt blijven horen. En het mag alleen ‘handsfree’ gebeuren. U mag uw mobiel of muziekspeler dus niet in uw hand houden tijdens het fietsen.

 

Een voetpad niet als wegdek gebruiken

Hoe verleidelijk ook, een voetpad is niet voor fietsers bedoeld. Ook niet wanneer u langzaam fietst. Wilt u er met uw fiets gebruik van maken, stap dan even af en neem de fiets aan de hand. Een uitzondering is wanneer een stoep leeg is en er bijvoorbeeld een bestelbusje in de weg staat op de weg waar u langs moet.

 

(Bron: Archief, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, De Telegraaf, Het Parool.)

 


Terug



Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook