Het Pieterpad op de fiets

Het Pieterpad is al jaren een van de meest populaire wandelroutes van Nederland, maar wist je dat er ook een fietsvariant bestaat? Deze variant is bekend onder de naam Fietserspad, maar er is inmiddels ook een officieel Pieterfietspad. Hij biedt je de kans om dezelfde prachtige landschappen te ontdekken, maar dan op twee wielen. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon zin hebt in een mooie tocht, het Pieterfietspad is een fantastische manier om Nederland van noord naar zuid te verkennen. Exact het Pieterpad nafietsen, dat gaat namelijk niet, want je mag niet overal rijden. Probeer dat dus ook niet te doen. De fietsvarianten die je online tegenkomt benaderen wel de originele route zo dicht mogelijk. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het fietsen van het Pieterpad, inclusief handige links naar routebeschrijvingen en fietsarrangementen.


Het Pieterpad op de fiets


Wat is het Pieterfietspad?

Het Pieterfietspad volgt grotendeels de route van het beroemde Pieterpad, van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. De fietsvariant is aangepast voor tweewielers. Het gaat via goed begaanbare paden. Onderweg ervaar je hoe gevarieerd Nederland is. Je fietst door verschillende landschappen, geniet van afwisselende natuur en cultuurhistorie. Ook nationale parken als de Drentse Aa, het Vechtdal, Sallandse heuvelrug, Montferland, de Ooijpolder en het Limburgse Heuvelland zitten in de route.

 

Routebeschrijvingen en kaarten

Voor een geslaagde fietstocht is een goede routebeschrijving essentieel. Gelukkig zijn er verschillende organisaties en websites die gedetailleerde kaarten en beschrijvingen van het Pieterfietspad aanbieden. Hier zijn enkele bronnen:

  • Pieterpad.nl: de officiële website van het Pieterpad biedt niet alleen wandelroutes, maar ook uitgebreide informatie over de fietsvariant. Dit Pieterfietspad is 580 km lang. De route maakt gebruik van het fietsknoopuntennetwerk en is geschikt voor recreatieve fietsers, maar ook voor gebruikers van scootmobielen of elektrische rolstoelen. Bezoek de Pieterpad website voor gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen.
  • Route.nl: op deze site vind je een interactieve kaart van het Pieterpad voor fietsers. Met hun routeplanner kun je jouw etappes eenvoudig uitstippelen. De routevariant die Route.nl aanbiedt is zo’n 500 km lang. Neem een kijkje op Route.nl.
  • Elmar: deze uitgever heeft een fietsgids in de collectie over de fietsvariant die het Pieterpad zo dicht mogelijk nadert. Het Pieterpad precies nafietsen, dat gaat namelijk niet, want je mag niet overal rijden. Maar dit is een schitterende fietstocht dicht erlangs, door datzelfde afwisselende landschap aan onze oostgrens. Fietsersbond heeft een uitgebreide beschrijving van het Fietserspad, inclusief handige tips en routewijzigingen. Bekijk hun pagina over de fietsvariant van het Pieterpad.
  • Komoot: Komoot is een uitstekende tool om de fietsvariant van het Pieterpad te verkennen. Je vindt er routebeschrijvingen, inclusief hoogteprofielen, bezienswaardigheden en gebruikersreviews. Als je wilt kun je de route downloaden voor offline gebruik. Tot slot biedt Komoot duidelijke navigatie, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je verdwaalt. Bekijk één van de routes die een particuliere fietsers de Pieterfietspad route op Komoot heeft gezet. 

Tips ter voorbereiding

Zoals bij het fietsen van elke langeafstandsfietsroute – waaronder onze LF-routes – zijn er wat algemene tips die we je mee willen geven;

  • Voorbereiding is alles: zorg dat je fiets in goede staat is en neem een reparatieset mee. Controleer je banden, remmen en verlichting.
  • Weer en kleding: check de weersverwachting voordat je vertrekt en kleed je in lagen. Een regenjas kan altijd van pas komen.
  • Voeding en hydratatie: Neem voldoende water en snacks mee. Onderweg kom je genoeg horecagelegenheden tegen, maar een goede voorbereiding is het halve werk.
  • Accommodatie: boek je overnachtingen van tevoren, zeker in het hoogseizoen. Er zijn tal van bed&breakfasts, hotels en campings langs de route, waaronder de Fietsers Welkom! adressen of Vrienden op de Fiets.
  • Bagagevervoer: overweeg het gebruik van een bagagevervoerservice als je niet te zwaar wilt fietsen. Veel aanbieders regelen dit voor je. Hieronder wat suggesties.

 

 

Bron: https://www.nederlandfietsland.nl/blog-en-nieuws/het-pieterpad-op-de-fiets/


Terug



Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook