Tips voor veilige fietspaden

Hoe is jouw gedrag op het fietspad? Regels lijken misschien vanzelfsprekend, toch blijken we moeite te hebben ons eraan te houden. Maar ondertussen wordt het steeds drukker op de fietspaden in Nederland. En ook gevaarlijker, want iedereen heeft zín eigen snelheid ťn zín eigen gedrag. Rekening houden met anderen is ťťn, je eigen fietsgedrag onder de loep nemen en aanpassen is twee. Onderstaande tips helpen daarbij. Zo verbeteren we samen de doorstroming en houden we de fietspaden veilig.


Tips voor veilige fietspaden


Bel op tijd
Als elektrische snorfietser, e-biker en wielrenner ben je snel en fluisterstil. Besef dat anderen je niet aan horen komen. Gebruik daarom je bel om te waarschuwen dat je eraan komt en wilt inhalen. Gun de ander tijd om actie te ondernemen. Zo zorg je samen voor een goede doorstroming en een fijne fietsomgeving. 

Rijd achter elkaar
Misschien ongezellig, maar op drukke fietspaden is achter elkaar rijden het best. Rijd je toch naast elkaar en wil iemand je inhalen? Het handigst is het als de linkerfietser versnelt en voor de rechterfietser gaat rijden. Dat is veiliger dan wanneer een van beiden inhoudt, want dan kan de snelle e-biker, scooter of wielrenner achterop botsen. Omgekeerd telt ook: geef iemand de ruimte in plaats van strak in z’n achterwiel te rijden. 

Fiets in de juiste richting
Dat is een open deur, toch? Fiets niet tegen het verkeer in. Tegemoetkomend verkeer verwacht jou niet en heeft dus geen tijd om te anticiperen. Smalle fietspaden vergroten het gevaar; het risico op een ongeluk is hoog. 

Steek je hand uit
Net als dat automobilisten hun knipperlicht gebruiken, gebruiken fietsers hun handen om richting aan te geven. Die hand geeft duidelijkheid in alle hectiek in het verkeer en is er ook om jou als kwetsbare weggebruiker te beschermen. Alleen met die uitgestoken hand weten de mensen voor en achter je wat je gaat doen. Veilig én goed voor de doorstroming. 

Pas je tempo aan
Als je in de stad of op een druk fietspad fietst, pas je tempo dan aan het overige fietsverkeer aan. Racen over het zebrapad of tussen de slingerende scholieren en bakfietsende ouders door is verre van veilig. 

Zet je licht aan
Dit behoeft geen uitleg, toch? Zonder fietsverlichting rijden zorgt voor gevaarlijke situaties voor jezelf en het overige verkeer. Zorg dus dat je altijd goed zichtbaar bent in het donker; check regelmatig of je verlichting nog in orde is.

Sta stil in de berm
Pauze? De route bekijken op je telefoon? Even om je heen koekeloeren? Vermijd stilstaan op het fietspad en houd stil in de berm of een uitwijkplaats.

Parkeer netjes
Bij een veilige fietsomgeving horen netjes geparkeerde fietsen. Zeker in de drukke stad. Lukraak op de stoep neergezette fietsen, waar ze gemakkelijk omvallen, half op de weg of het fietspad, leiden meer dan eens tot gevaarlijke situaties.

 

Bron: https://www.anwb.nl/

 


TerugDeel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook