Zeven redenen om (vaker) de fiets te pakken!

Mobiliteitsalternatieven, meer leefbare steden en veranderende levensstijlen zijn actuele onderwerpen voor de publieke discussie, met name in het jaar waarin we met regelmaat worden gewezen op het belang van harmonie met onze buren en de natuur. Nu meer dan ooit heeft visie op een gezondere en duurzamere benadering van stedelijke mobiliteit, met de fiets als middelpunt, een nieuw niveau van urgentie bereikt.


Zeven redenen om (vaker) de fiets te pakken!


Gelukkig zijn er al enkele stappen in de goede richting gezet. Er komen meer fietspaden bij in de steden; sinds begin maart is er in Europa meer dan een miljard euro uitgegeven aan fietsinfrastructuur en is er 2.300 km aan nieuwe fietspaden aangelegd. In veel landen bieden overheden stimulansen voor de aanschaf of het onderhoud van zowel elektrische als niet-elektrische fietsen en belonen zij degenen die met de fiets naar het werk gaan.

Tweewielige vervoermiddelen zijn heel populair, en we zijn getuige van wat velen noemen een 'fietsrevolutie' in de straten van de stad en in onze dagelijkse routines. Overal waar je kijkt herontdekken mensen de voordelen van een leven als fietser, kiezen ze voor de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel in de stad en fietsen (i.p.v. rijden) ze naar hun plaats van bestemming. Dit heeft natuurlijk een dubbel positief effect: het heeft een grote invloed op het individuele welzijn en levert tal van voordelen op voor de stad en haar omgeving.

Fietsend door het leven gaan heeft veel voordelen, maar ken jij ze allemaal? De volgende zeven voordelen vormen een uitstekend "motiverende toolkit" voor elke keer dat je in het zadel gaat zitten!

1) Fietsen is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijks op je fiets springen gezondheidsklachten zoals hartaanvallen, hypertensie, obesitas, spierzwakte en slaapstoornissen helpt voorkomen en tegelijkertijd je algehele mentale gezondheid bevordert. Dankzij de energie die tijdens een rit wordt verbruikt produceren de hersenen chemicaliën, zoals endorfine, die je algemene stemming een impuls geven.

2) Fietsen verhoogt je productiviteit en aandacht.

Door minstens een half uur per dag te fietsen verminder je niet alleen de kans om ziek te worden (vergeleken met degenen die een zittende levensstijl eropna houden) maar train je ook je geest om actief en betrokken te zijn. In feite zijn werknemers die de fiets gebruiken attenter en productiever dan degenen die met de auto of het openbaar vervoer naar het werk gaan. De fysieke activiteit verhoogt de zuurstoftoevoer en de bloedcirculatie, en dit activeert op zijn beurt de neurale circuits die verband houden met aandacht, focus en creativiteit.

3) Met de fiets kom je snel en praktisch de stad door.

Op de fiets ben je de drukte van de grote stad te slim af en kom je op tijd en goed gehumeurd op je werk. Moderne fietsen worden steeds comfortabeler, handiger en sneller. Hierdoor hebben fietsers geen moeite in het vermijden van files en kunnen ze zelfs tijd besparen op korte en middellange afstanden.

4) Fietsers ervaren minder stress dan automobilisten.

Volgens onderzoek van Hewlett-Packard kan de hartslag van een bestuurder die vastzit in de spits oplopen tot 145 slagen per minuut - meer dan tweemaal de gemiddelde hartslag van een gezonde volwassene in rust. Het stressniveau van automobilisten is naar verluidt hoger dan dat van gevechtspiloten of de politie. Bovendien hebben automobilisten de neiging zich hulpeloos te voelen wanneer een lange file hen dwingt roerloos en zonder uitweg in hun auto te blijven zitten, soms uren lang. Gelukkig is het bij fietsen niet de stress die je hartslag doet versnellen.

5) Fietsen bespaart geld.

Kiezen voor fietsen in plaats van rijden levert aanzienlijke besparingen op. De kosten van benzine, parkeren (over het algemeen zijn er gratis plaatsen gereserveerd voor fietsen), boetes, wegenbelasting en verzekeringen vallen allemaal weg. Zelfs het onderhoud is veel goedkoper dan voor andere vervoersmiddelen!

6) Fietsen is duurzaam.

Door de fiets te gebruiken zorg je voor minder luchtvervuiling en bescherm je het milieu. Immers het trappen veroorzaakt geen overmatige CO₂-uitstoot maar slechts minimale geluids- en lichtvervuiling. En trap er niet in: de mythe dat fietsers meer blootgesteld worden aan smog is niet waar. De gemiddelde fietser ademt minder dan de helft van de koolmonoxide in ten opzichte van een bestuurder die vastzit in een auto.

7) Fietsen verbetert de algehele levenskwaliteit in de stad.

Als je de fiets kiest in plaats van de auto zijn er minder voertuigen die in de stad rondrijden, minder files en opstoppingen. Dit draagt bij aan het verbeteren van de algehele levenskwaliteit van stedelingen, creëert minder lawaai en smog, meer veiligheid voor kinderen, gezondere gedeelde ruimtes, en vermindert het verval van historische plekken als gevolg van overmatige luchtvervuiling.

 


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook