Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.


Zo draag je een fietshelm


Hoe moet een fietshelm zitten en ook: hoe niet

Plaatsing op je hoofd

Wel: Zet de helm horizontaal op je hoofd. Je schedel is dan vanaf je oren naar boven rondom beschermd. Voorhoofd en slapen zijn afgedekt. En zelfs al zou je plat op je gezicht vallen, dan vangt de dikke rand van de helm over je voorhoofd een deel van de klap op.

Niet: De helm te ver op je achterhoofd dragen. Met een snijdend bandje in/onder je kin tot gevolg. De bescherming van je hoofd is zo verre van optimaal en kan eventuele letsels zelfs verergeren.

 

Riempjes

Wel: Stel de riempjes af op de juiste lengte. Vaak zitten de riempjes als een soort driehoek om je oren heen. Met een gesp zet je de helm onder je kin vast. Zorg dat je oren vrij blijven en dat de riempjes niet schuren.

Niet: Het riempje/de gesp te strak of te los. Het ligt voor de hand dat als riem en gesp verkeerd zijn afgesteld, de helm van je hoofd kan schieten tijdens een val. Tussen de riempjes en de kaak mag ongeveer een vingerdikte ruimte zijn. Strakker hoeft niet. Te strak kan bij valpartijen zelfs schadelijk zijn. Het kan enige tijd duren voordat je de juiste en comfortabele afstelling van de bandjes hebt gevonden. De sluiting moet trouwens onder de kaken zitten. Over de kin zou het riempje kunnen losschieten

 

Pootjes van de bril

Wel: Draag je een bril of zonnebril, zorg dan dat de pootjes over (dus aan de buitenzijde) de riempjes van de helm zijn geplaatst. Zo kan de bril makkelijk afvallen op het moment dat je naar de grond gaat en wordt die niet in je gezicht gedrukt.

Niet: De brilpootjes binnen de bandjes van je fietshelm steken.

 

Muts

Wel: Wil je in de winter je hoofd graag warm houden? Er zijn fietsmutsen voor onder je fietshelm. Sommige fabrikanten bieden bij de fietshelm een passende muts.
Niet: Een gewone muts onder je fietshelm dragen. Het dragen van een reguliere muts onder de helm kan bij een ongeval ernstige gevolgen hebben.

 

 

 

Langer plezier van je fietshelm

Ben je zuinig op je fietshelm, dan gaat hij langer mee. Beter nog: een helm in goede conditie biedt betere bescherming.

 

Top 4 van de don'ts:

1. Een ongeschikte helm voor het vervoersmiddel dragen

Dat is zelfs een strafbaar feit. In geval van een ernstige aanrijding met hoog energetisch letsel komen er leden van een speciale politie-eenheid ter plaatse. Zij doen onafhankelijk onderzoek. Als ze vaststellen dat je een verkeerde helm op had, komt dit niet alleen je herstel niet ten goede, maar loop je ook een enorm risico: namelijk dat de verzekering niet uitkeert.

2. Doe geen speldjes en dikke frutsels in het haar

Draag liever een lage paardenstaart, in de nek.

3. Draag de juiste maat helm

Niet te groot, niet te klein. Een te kleine helm zit niet lekker en veroorzaakt hoofdpijn. Een te grote helm zit niet strak aangesloten op de schedel en kan bij impact de krachten op het hoofd niet goed afvloeien. De afstelknop achter op elke helm is voor het perfectioneren van de afstelling. De helm moet bij aanschaf goed passen op je hoofd.

4. Je fietshelm achterstevoren dragen

Klinkt misschien als een inkoppertje, maar het wordt gedaan; een fietshelm als een petje achterstevoren op het hoofd dragen. Dit biedt totaal geen bescherming, hier is een fietshelm niet voor ontworpen.

 

bron: https://www.anwb.nl/


Terug



Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook