Fietsen in de kou? Met déze 4 tips blijf je gegarandeerd warm

Met een gevoelstemperatuur van -15 moet je er níet aan denken om op de fiets te stappen. Toch durven sommigen het aan. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks de vrieskou toch een beetje warm arriveert op je plek van bestemming? Wij hebben een paar tips voor je.


Fietsen in de kou? Met déze 4 tips blijf je gegarandeerd warm


1. Dik aankleden voordat je gaat fietsen

Dit ligt een beetje voor de hand, maar desalniettemin is het een uiterst belangrijke tip: kleed je warm aan. Een extra laag of twee kan al een heel verschil maken. Zo houdt een thermoshirt veel warmte vast en zullen je benen je enorm dankbaar zijn als je besluit om ook een thermolegging aan te trekken.

Vervolgens trek je een dikke, losse trui aan, zodat de lucht tussen de eerste en de tweede laag goed blijft hangen. Volgens Fiets.nl is het verstanding om in de vrieskou twee dunne thermoshirts over elkaar te dragen. Tussen deze lagen vormt zich een warm luchtlaagje. Ten slotte heb je een dikke jas nodig. (Vooral een water- en winddicht jack is hartstikke fijn).

2. Lekker doortrappen

De beste manier om sneller warm te worden én warm te blijven op de fiets is door flink door te trappen en wat vaart te maken. Door al die inspanning gaat je lichaamstemperatuur omhoog en heb je het dus warmer. Heb je een elektrische fiets? Zet de (trap)ondersteuning dan wat lager zodat je je iets meer moet inspannen.

3. Warme handen en voeten

Handschoenen en dikke sokken zijn een must tijdens dit weer - vooral als je op de fiets stapt.

4. Sjaal en muts paraat

Uiteraard kan je het huis niet verlaten zonder sjaal of muts. Nadat je je stevig hebt ingepakt en drie lagen kleding draagt, is het verstandig om een sjaal of muts mee te nemen. Er wordt wel eens gezegd dat je 40-45 procent van je lichaamswarmte en energie verliest via je (onbedekte) hoofd. Deze claim is gebaseerd op een onderzoek uit de jaren ‘50 waarbij mannen de kou trotseerden in arctische overlevingspakken.
Ja, ze verloren een groot deel van hun warmte en energie via hun hoofd, maar dat kwam omdat de rest van hun lichamen goed waren ingepakt waardoor de warmte sneller kon ontsnappen via het hoofd en de nek. Afijn, we verliezen eigenlijk maar zo’n 10 procent van onze lichaamsenergie en warmte via ons hoofd, maar toch kan het enorm schelen als je een muts opdoet en een sjaal omdoet.

Bron: TelegraafQuestFiets.nl


TerugDeel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  09:00 - 18:00
Woensdag:  09:00 - 18:00
Donderdag:  09:00 - 18:00
Vrijdag:  09:00 - 18:00
Zaterdag:  09:00 - 17:00
Zondag:  Gesloten


Facebook